ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΧΑΝΙΑ


SPONSORAS ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε. ΟΑΣΗ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ ΤΗΛ 2821094896-ΦΑΞ 2821083172

Χανιά και ελαιόλαδο

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελαιόλαδου. Παράγουμε περίπου300-350.000 τόνους ελαιόλαδο κάθε χρόνο (αν και τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έχει πέσει έως και 100.000 τόνους κάτω στην χώρα μας). Μας ανήκει δηλαδή περίπου το 16% από την παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου. Από το ελαιόλαδο που παράγει η χώρα μας περίπου το 80% είναι “εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο”. Ήμαστε η πρώτη χώρα παγκόσμια σε παραγωγή “εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου”.
Όλα αυτά περίπου από 170.000.000 ελαιόδεντρα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Ο νομός Χανίων είναι ένας από τους 4-5 κύριους νομούς της Ελλάδας ως προς την παραγωγή ελαιόλαδου.
Παράγει περίπου 30.000.000 λίτρα ελαιόλαδο το χρόνο, από τα οποία το 75% είναι “εξαιρετικό παρθένο”, 15% περίπου είναι “παρθένο” και το υπόλοιπο 10% “λαμπάντε.”
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες ελαιόλαδου εδώ

Η προσφορά ανά επαρχία σε ελαιόλαδο είναι:
  • Κίσσαμος:14.000 τόνους
  • Κυδωνία: 8.937 τόνους
  • Σέλινο: 4.000 τόνους
  • Αποκόρωνας: 2.900 τόνους
  • Σφακιά: 250 τόνους
Στα Χανιά η ελαιοκαλλιέργεια είχε αναπτυχθεί από την αρχαιότητα αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν αιωνόβιες μνημειακές ελιές σε μερικά μέρη του νομού. Η ποιο ενδιαφέρουσα είναι “η ελιά στις πάνω Βούβες” του δήμου Κολυμβαρίου. Η οποία είναι μνημείο της UNESCO και υπολογίζετε ότι είναι πάνω από 5.000 χρονών και μάλλον το αρχαιότερο εν ζωή ελαιόδεντρο στον κόσμο. Από αυτό το μνημειακό δέντρο κόβετε πάντα “κότινος ελαίας” ο οποίος στεφανώνει τον νικητή του μαραθωνίου αγωνίσματος κάθε 4 χρόνια στους εκάστοτε ολυμπιακούς αγώνες!
Η δε περιοχή Κολυμβαρίου λόγω της ιστορικής της σχέση με την ελαιοκαλλιέργεια αλλά και επειδή οι κλιματολογικές, εδαφικές και λοιπές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή της καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδου, έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π.


Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης.
Αυτό είναι ένα προνόμιο το οποίο στο ελαιόλαδο άλλες τέσσερις μόνο περιοχές το διαθέτουν σε όλη την Κρήτη. Και είναι μια εξασφάλιση του καταναλωτή ως προς την ποιότητα του ελαιόλαδου και μια τιμή για τον παραγωγό και την περιοχή.


Το ελαιόλαδο είναι ο καθαρός ο χυμός της ελιάς, όπως αυτός βγαίνει από την ψυχρή έκθλιψη του ελαιοκάρπου και διακρίνεται σε κατηγορίες, όπως αυτές έχουν θεσμοθετηθεί τόσο από ελληνικούς, όσο και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς. Οι τρεις βασικές κατηγορίες είναι:

1) Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, χωρίς καμμία επεξεργασία πέραν της έκθλιψης, του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».
2) Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται από 1% έως 2% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Παρθένο Ελαιόλαδο».
3) Ελαιόλαδο: εξευγενισμένο ελαιόλαδο (ραφινέ) το οποίο περιέχει μικρό ποσοστό φυσικού χυμού ελιάς (παρθένο ελαιόλαδο), συνήθως 20% έως 30%. Η οξύτητά του κατόπιν της χημικής επεξεργασίας είναι συνήθως χαμηλή, δεν πρέπει όμως να υπερβαίνει το 1,5% οξύτητα σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Ελαιόλαδο», η οποία είναι δυνατόν να παραπλανήσει τους καταναλωτές.

Αγουρέλαιο

Αγουρέλαιο:
Γαστρονομική ευλογία θεών
Στην εποχή της γαστρονομικής ευμάρειας και της ξιπασμένης υπεροπτικής νεόπλουτης μαγειρικής, χρησιμοποιούμε  πρώτες ύλες που δεν γνωρίζουν εποχές και σύνορα, αγνοώντας ένα προϊόν ιθαγενές όπως είναι το αγουρέλαιο.
Υπάρχει πιο «γκουρμέ» και γαστρονομική απόλαυση από το να γευόμαστε την ηδονή στον ουρανίσκο μας από ένα προκλητικά εύγευστο και εξαιρετικό φρουτώδες αγουρέλαιο;
Το ελαιόλαδο της Κρήτης φημίζεται ως το καλύτερο προϊόν του κόσμου, όμως ελάχιστα εστιατόρια στα Χανιά το χρησιμοποιούν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «ντιπ» ή για το «άρτισμα» μιας σαλάτας, ειδικότερα αυτή την εποχή κατά την οποία σε όλη την Κρήτη το αγουρέλαιο είναι εύκολο να βρεθεί αλλά και να προωθηθεί στο εμπόριο.



Χαίρομαι αυτούς τους κατοίκους των χωριών  που χρησιμοποιούν αγουρέλαιο στο σπίτι τους μαζί με βραστά χόρτα ή με φρυγανισμένο ψωμί και λίγες σταγόνες λεμονιού, όταν βρέχουν το ψωμί ή το παξιμάδι τους στο ελαιουργείο. Αυτοί πραγματικά είναι «γκουρμέ» καταναλωτές βαδίζοντας το μονοπάτι της υγείας, αλλά οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων πού θα το βρουν; Μήπως διά μέσου των  πολυεθνικών;
Τα γευστικά χαρακτηριστικά του γνήσιου αγουρελαίου είναι τα εξής:
Το κυρίαρχο άρωμά του πρέπει να είναι το άρωμα της πράσινης ελιάς. Τα δευτερεύοντα αρώματα εξαρτώνται από την περιοχή που παράγεται.
Πρέπει να είναι δυνατό καταπίνοντάς το, δηλαδή, να αισθανόμαστε ένα κάψιμο στον λαιμό. Πρέπει να είναι έντονα πικρό, καθώς είναι πλημμυρισμένο από αντιοξειδωτικά. Επίσης, πρέπει να είναι έντονα πικάντικο, καθώς το δοκιμάζουμε να αισθανόμαστε ένα κάψιμο στη γλώσσα, κάτι μεταξύ πιπεριού και μουστάρδας.
Κατάλληλη εποχή για την κατανάλωση αυτού του τύπου ελαιολάδου είναι αρχές Νοεμβρίου έως αρχές Μαρτίου.
http://oliveoil.homedns.org/chania
SPONSORAS ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε. ΟΑΣΗ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ ΤΗΛ 2821094896-ΦΑΞ 2821083172